Pyszne ziemniaki w folii aluminiowej – przygotuj je na 3 sposoby
Data publikacji 1 kwietnia 2024
Ziemniak to niedrogie i zdrowe warzywo, które przyrządzisz w piekarniku na rozmaite sposoby. Nie musisz ograniczać się do jego podania razem z mięsem i surówką na obiad. Możesz przygotować apetyczne ziemniaki w postaci sycącej przekąski z dodatkiem. Przeczytaj wpis i zobacz, jak je zrobić, używając do tego folii aluminiowej zapobiegającej przypaleniu dania.
Ziemniaki owinięte folią aluminiową z piekarnika – jak je przyrządzić?
Upieczenie ziemniaków w folii jest doskonałą alternatywą dla ich tradycyjnego gotowania. Jakie kroki wykonać kolejno, chcąc je przygotować? Najpierw obierz i umyj ziemniaki oraz naszykuj kwadraty folii aluminiowej. Warzywa posyp przyprawami, dodaj do nich trochę masła i zawiń je szczelnie w folię. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza i piecz w nim przez 45 minut ziemniaki na termoobiegu.
Przedstawiona wersja jest najbardziej tradycyjna spośród metod przyrządzania pieczonych warzyw. Poniżej przedstawiamy również ciekawsze opcje.
Z kremem serowym
Do przygotowania ziemniaków z kremem serowym potrzebujesz: 8 dużych ziemniaków, 15 dag sera pleśniowego, soku z połowy cytryny, 300 ml kwaśnej śmietany, pieprzu i soli. Gdy już masz gotowe składniki rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, umieść ziemniaki na kawałkach folii aluminiowej i zawiń je. Piecz je przez około godzinę. Rozgnieć ser za pomocą widelca, dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Po upieczeniu wyjmij ziemniaki z piekarnika i ostrożnie odkręć folię aluminiową. Wykonaj nożem nacięcia na ziemniakach na krzyż i napełnij każde nacięcie kremem serowym. Warzywa podawaj gorące, ciesząc się ich kremowym i intensywnym w smaku wnętrzem.
Z masłem czosnkowym
Pieczone ziemniaki w folii aluminiowej z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do dań mięsnych, steków lub schabu. Aby przygotować dwie porcje, potrzebujesz 0,5 kg młodych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 80 g masła, gałązki tymianku, soli i pieprzu. Ziemniaki umyj i gotuj przez pół godziny w osolonej wodzie. Nie obieraj ich. W niewielkim rondelku przygotuj masło czosnkowe. Rozpuść masło i dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. W każdym ziemniaku po jego delikatnym nacięciu umieść ostudzone masło czosnkowe oraz gałązkę tymianku. Następnie zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki połóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz je przez 20 minut, a następnie podawaj na ciepło polane pozostałym masłem czosnkowym.
Z boczkiem
Do przygotowania ziemniaków z boczkiem w folii aluminiowej potrzebujesz 3 ziemniaków, 1 plastra wędzonego boczku, ząbka czosnku, ćwiartki małej czerwonej cebuli, oliwy, soli i pieprzu. Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Delikatnie nakrój ich powierzchnie, nie docinając do końca. Czosnek, cebulę i boczek pokrój w bardzo cienkie plasterki i umieść w nacięciach w ziemniakach. Ułóż warzywa na kawałkach folii aluminiowej, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem, a następnie owiń dokładnie folią aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 40-50 minut.
Folia aluminiowa, jak widać, to niezastąpiony produkt podczas przygotowywania apetycznych ziemniaków z piekarnika. Sprawdzi się też doskonale na grillu. Folię aluminiową o doskonałej wytrzymałości znajdziesz m.in. w ofercie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Wybierz ją już dziś i zachowaj smak i aromat serwowanych posiłków.
Materiał zewnętrzny