Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza, ten pierwiastek jest niezbędny do życia
Data publikacji 15 lutego 2022Żelazo to pierwiastek, który znajduje się w naszym organizmie, w mięśniach i tkankach, w hemoglobinie i białkach krwi, osoczu, w szpiku kostnym i enzymach. Jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, choć jako mikroelement nie występuje w wielkich ilościach. Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza, aby zaspokajać zapotrzebowanie organizmu.
Dlaczego należy zadbać o prawidłowy poziom żelaza w organizmie?
Żelazo to ważny mikroelement, bez którego organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. A nawet uznaje się, że żelazo jest niezbędne do życia.
Żelazo jako składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu z płuc do wszystkich komórek ciała.
Żelazo występuje w enzymach, które budują DNA. Pełni też ważną funkcję tworzącą neuroprzekaźniki mózgowe, a także uczestniczy w procesach przetwarzania energii w komórkach ludzkiego ciała.
Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza. Dieta, która nie dostarcza odpowiedniej ilości żelaza, może wyrządzić duże szkody w organizmie.
W jakich produktach znajduje się dużo żelaza?
Żelazo występuje w wielu produktach, które powinno się wykorzystywać w diecie, aby zapewnić organizmowi jego odpowiedni poziom. Zróżnicowana dieta jest bardzo ważnym aspektem życia i powinna gwarantować w składzie wszystkie potrzebne mikroelementy.
Żelazo znajduje się w produktach zwierzęcych. Ciekawostką jest, że żelazo jest lepiej wchłaniane z takich produktów niż z produktów roślinnych.
Spore ilości żelaza odnaleźć można w wątrobie. Miłośnicy podrobów mogą także sięgać po nerki oraz serca. Żelazo hemowe, czyli dwuwartościowe jest dobrze przyswajane przez organizm.
Mięso czerwone również należ do produktów, które w składzie posiadają ten cenny mikroelement.
Jakie produkty roślinne mają żelazo?
Nie tylko produkty mięsne są w stanie zapewnić żelazo. Rośliny, przyprawy, a nawet ryby oraz jajka – to cenne źródło żelaza.
Uchodząca za chwast pokrzywa, natka pietruszki i orzechy potrafią dostarczyć mnóstwo żelaza. Lista jest dłuższa: kasza jaglana, warzywa strączkowe, buraki, kakao, pestki słonecznika oraz dyni, suszone śliwki, morele i rodzynki.
Przyprawy także dodadzą żelaza: anyż, szałwia, kminek, cząber i kurkuma – to bogate źródło tego pierwiastka.
Czy potrawy bogate w żelazo mogą smakować? Tak, kanapka z pastą jajeczną lub pasztetem, pieczone udko z kurczaka czy musli z pestkami dyni oraz suszonymi owocami – dobrze smakują i wzbogacają dietę w żelazo.
Warto wiedzieć, co ma dużo żelaza, aby móc wspomóc organizm poprzez dostarczanie tego pierwiastka z pożywieniem. Zdrowie i dobre samopoczucie to nagroda za dbałość o właściwy poziom żelaza w organizmie.
Przeczytaj więcej na bezdroza.com.pl