Skąd się biorą kontrowersje na temat frytury?
Data publikacji 28 stycznia 2021Smażone potrawy mają swoich zagorzałych zwolenników. Uwielbiamy je za specyficzny smak, którego nie da się uzyskać, stosując inną obróbkę termiczną. Podczas gdy dietetycy są sceptyczni względem smażenia, a zwłaszcza frytury, producenci tłuszczy szukają nowych rozwiązań. Jednym z nich jest Maestro Gold. Frytura tego typu znacznie odbiega od dawnych produktów. Na czym polega różnica?
Eliminacja tłuszczu kosztem smaku
Dyskusje o zdrowym odżywianiu to jeden z modniejszych tematów. Najczęściej wymieniamy się informacjami o tym, jakie produkty są zdrowe a z których lepiej zrezygnować. Smażenie to dość kontrowersyjny temat. Większość z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie życia bez frytek czy pączków. Inni podkreślają, że smażenie natychmiast podkręca kaloryczność potraw, dlatego jest niewskazane. Z tego powodu osobom na diecie nie poleca się smażonych produktów. Czy słusznie? Obróbka w głębokim tłuszczu wcale nie musi być dla naszego organizmu szkodliwa. Do smażenia nawet dużej ilości potraw nadaje się Frytura Maestro Gold, która ma dobry skład, co przekłada się na jej walory odżywcze.
Kwasy tłuszczowe typu trans
Pytając dietetyka, o co chodzi ze smażeniem, zwykle słyszymy, że w jego efekcie powstają niezdrowe dla naszego organizmu tłuszcze trans. Oleje gorszej jakości rzeczywiście zawierają wiele tłuszczy utwardzonych. Smakowo nie mają wiele wspólnego z masłem czy olejem, ale za to frytura tego typu ma swoje zalety. Można ją stosować wielokrotnie, jest też prosta w przechowywaniu. Dobrze znosi wysokie temperatury, nie szkodzi jej światło, nie ma zapachu. Obecnie w produkcji profesjonalnych tłuszczów smażalniczych stosuje się produkty roślinne o podwyższonej stabilności (np. wysokooleinowy olej słonecznikowy). Taki skład ma Maestro Gold. Frytura nadaje daniom odpowiedni smak, ma też optymalny profil żywieniowy.
Frytura a niezdrowy fast food
Kiepska opinia o fryturze to często efekt skojarzenia jej z fast foodami. Wyobraźnia podpowiada nam tłuszcz, na którym bez końca smaży się frytki w popularnych sieciach lub ryby w nadmorskich knajpkach. W jednym i drugim przypadku nasz nos jest w stanie wyłapać zapachy, które mogą świadczyć o zużyciu się tłuszczu. Inaczej wygląda stosowanie Maestro Gold. Frytura ma na bieżąco badane parametry fizyko-chemiczne. Dzięki temu można na niej smażyć potrawy lekkie i bezpieczne dla konsumenta. Jej skład bardzo wolno ulega degradacji, nie powodując przy tym powstawania szkodliwych tłuszczy trans.
Jaka powinna być idealna frytura?
Wystarczy sprawdzić, jak w praktyce sprawdza się Maestro Gold. Frytura ma odpowiednio wysoki punkt dymienia, powyżej 235°C. Jest odporna na wszystkie przemiany, jakie w niej zachodzą podczas smażenia w wysokich temperaturach. Warto szukać produktu wydajnego, który będzie użytkowany dłużej niż inne frytury palmowe. Mając własny punkt gastronomiczny, można tym samym obniżyć koszty, wydane na produkty, zachowując dobrą jakość. Przy smażeniu bardzo ważny jest także neutralny smak i zapach tłuszczu. Dzięki temu jedyne, co czujemy, to smak smażonej potrawy. Dobra frytura nie jest wchłaniana przez potrawę. Łatwo ją rozgrzać i filtrować.
Smażenie nie musi oznaczać dla nas dużej ilości kalorii. Wystarczy stosować odpowiednie produkty, aby móc cieszyć się smakiem ulubionych potraw.