Musztarda – jaki rodzaj wybrać?
Data publikacji 1 listopada 2022Czasem niewielki dodatek o wyrazistym smaku potrafi całkowicie zawładnąć potrawą i dodać jej „tego czegoś”. W niektórych potrawach tym składnikiem jest… musztarda! Bywa niedoceniana, a to przecież przyprawa, która króluje nawet na najbardziej wytwornych stołach. Poznajmy jej rodzaje i potrawy, do których serwuje się poszczególne z nich.
Jak smakuje musztarda i jakie ma właściwości?
Musztarda to specyficzna, wytrawna pasta o lekkiej konsystencji, która powstaje z nasion gorczycy, soli, cukru, octu oraz przypraw. Raczej nie jest zbyt bogata w wartości odżywcze, ale za to z uwagi na swoją kwasowość pobudza pracę żołądka i poprawia trawienie. Jest polecana w duecie z ciężkostrawnymi potrawami, głównie mięsem i serami. W gorczycy można znaleźć jednak spore ilości witaminy E zwanej witaminą młodości, a nawet synapinę – składnik, który pomaga w kojeniu niektórych dolegliwości żołądkowych.
Jakie są rodzaje musztardy?
W zależności od efektu, jaki chce się uzyskać w kuchni, stosuje się różne rodzaje musztard. Dostępne są te o łagodniejszym smaku, dodatkowo osłodzone na przykład miodem, ale również te z nieprzemielonych ziaren gorczycy, czy pikantne. Musztarda ostra w połączeniu z kwasowością octu i goryczką gorczycy daje specyficzne odczucia, ale świetnie podkręca smak potraw. Ile jest rodzajów musztard? Każdy producent będzie miał swoją unikalną recepturę, ale z zasady wyróżnia się ich 7:
- stołowa – najczęściej wykorzystywana do kiełbas grillowanych. Ma jasny, kremowy, beżowy lub żółtawy kolor i gładką konsystencję bez widocznych grudek czy przypraw;
- delikatesowa – ma charakterystyczny musztardowy kolor i gładką konsystencją, w smaku jest łagodna, słodkawa;
- Dijon – to musztarda gładka, pikantna, która wyjątkowo nie zawiera octu – zakwaszona jest winem lub sokiem winogronowym, stąd jej wyjątkowy, szlachetny posmak;
- kremska – rodzaj słodkiej i dość gładkiej musztardy o żółtym kolorze
- sarepska – słodko-ostra, bardzo wyrazista żółta musztarda;
- rosyjska – jeden z najostrzejszych gatunków, z wyrazistymi drobinkami gorczycy;
- francuska – stworzona z niezmielonej jasnej i ciemnej gorczycy, podawana nie tylko jako dodatek smakowy, ale przede wszystkim jako dekoracja;
Sklep Magdy Gessler oferuje również coś dla miłośników tej wyjątkowej przyprawy – to specjalna musztarda Magdy Gessler, stworzona ze starannie wybranej, wyjątkowo ostrej odmiany gorczycy, z całymi ziarnami. Ten produkt charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale i ciekawym szarym kolorem, w którym zanurzone są kolorowe ziarna. Powstaje w restauracji U Fukiera i fantastycznie komponuje się z pieczeniami i wędlinami – to produkt dla amatorów wyrazistej pikantności na kubkach smakowych!
zobacz także: